Forfatter: Ahmed Samsam / Jens Anton Bjørnager
Pris: 299,95
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sagen mod Ahmed Samsam har fyldt meget i de danske medier og med godt grund. Af de fem nyhedskriterier aktualitet, væsentlighed, identifikation, sensation og konflikt må man sige, at sagen om Samsam scorer højt på mindst 3 af de 5. Aktualitet som den fjerde handler alene om tidspunktet for dækningen – spørgsmålet er, om Ahmed Samsam med sin baggrund som bandekriminel er så svær at identificere sig med, at det som det eneste kriterie gør sagen lidt svær at forholde sig til?
Sagen er kompleks, men i korte træk, så handler udgivelsen om, hvordan Ahmed Samsam med egne ord oplever behandlingen af ham, fra han bliver taget af det spanske politi, stillet for retten i Spanien sigtet som terrorist, svigtet af de danske efterretningstjenester og hvordan han selv og danske journalister forsøger, at få sagens rette sammenhæng frem i offentlighedens med henblik på at få Samsam renset for de spanske myndigheders dom.
Bogen er en vekselvirkning mellem Samsams egne erindringer og journalist Jens Anton Bjørnagers udlægninger af hændelsesforløbet. Indledningsvist giver bogen også plads til at Samsam selv fortæller om sin baggrund i Odenses bandemiljø og de familiære og identitetsmæssige konflikter der hører til at være flygtning splittet mellem flere nationale tilhørsforhold.
I sin helhed er bogen for omfattende, at give til eleverne i hænderne, men som case er sagen om Ahmed Samsam interessant, hvis man ønsker at arbejde med identitet, integration, demokrati eller måske mest af alt, hvis man ønsker at arbejde med et emne om medierne som den fjerde statsmagt og i denne sammenhæng garant for en dansk statsborgers retssikkerhed.