Forfatter: Nore Dåsnes
Forlag Turbine: 2023
Sideantal: 283
Pris: 299,95 kr.
Baggrunden for Ubesvaret opkald er dyster. Anders Breiviks angreb på Utøya i 2011. Nora Dåsnes var blevet spurgt om hun ville skrive en faktabog til børn og unge om angrebet. Det endte dog ikke med en faktabog men en fiktionsbog med titlen Ubesvaret opkald. En bog der skaffede Nora Åsnes Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris.
Nora Åsnes har fortalt til nummer9.dk at hun 22. juli 2011, da hun som 15-årig, var sammen med nogle veninder på hyttetur. Her modtog de en SMS fra hendes mor med den korte tekst: “Jeg har det godt”. Pigerne vidste ikke hvad det betød, og tændte derfor for TV for at se hvad der var sket. Noget ingen troede kunne ske i Norge.
Ubesvaret opkald foregår en måned efter angrebet. Rebekka og Fariba skal til at begynde i gymnasiet. De to piger kommer til at engagere sig i to forskellige ting på gymnasiet. Fariba melder sig ind i AUF, det der svarer til DSU i Danmark. Rebekka vælger at lægge sit arbejde i gymnasiets årlige revy.
Angrebet blev en, meget, ubehagelig påmindelse om at der selv i Norge, som vi ofte opfatter som et fredeligt land, findes mennesker der er villige til at begå terror for at fremme politiske budskaber.
Et angreb der kostede 77 mennesker livet – de fleste unge der havde valgt at engagere sig i et ungdomsparti. Ubesvaret opkald blev ikke til den faktabog Nora Dåsnes var blevet opfordret til at skrive, men en fiktionsbog. En bog der vil kunne føre til mange diskussionen om demokrati, politisk engagement og viljen til at begå terror for at nå sine mål.
Det anbefales at læse bogen hvis man er interesseret i disse emner. Som Nora Dåsnes konstaterer i interviewet med nummer9.dk burde det ikke være uoverkommeligt at læse bogen – der er 6000 ord på 300 sider.