Titel: Min farfars krig
Forfatter: Anne Mette Kærulf Lorentzen
Forlag: Cobolt
Udgivet: 2024
Sideantal: 152
Pris: 249,00 kr.
Titel: Ihukom os til livet
Forfatter: Joanna Rubin Dranger
Forlag: Cobolt
Udgivet: 2024
Sideantal: 398
Pris: 399,00 kr.
Selvom disse to bøger handler om henholdsvis 1. og 2. verdenskrig har de en del til fælles – derfor denne fælles anmeldelse.
Begge er egentligt skrevet som romaner, Ihukom os til livet fik Nordisk Råds litteraturpris i 2023, gør det dem ikke mindre relevante i forhold til undervisningen i historie og samfundsfag.
Den fælles fortælling gennem bøgerne er søgen efter familiens historie. Det sker gennem forskellige kilder, dagbogsnotater, fotos, postkort og overleverede fortællinger – kort sagt kilder som det vil være relevant at bruge i fagene.
Allerede i begyndelsen af Min farfars krig bliver vi præsenteret for krigen. Ikke 1. verdenskrig, men den krig der foregår i øjeblikket i Ukraine. Tegninger af en tv-skærm hvor Kiev bliver bombet, og en udskrift af Mathilde Kimers liveberetning den 24. februar 2022.
Herfra kommer et dyk tilbage i tiden. Hvor skal kilderne til familiens historie findes? Heldigvis findes farfars dagbog endnu, og gennem afskrifter fra den bliver det muligt for os som læsere at følge med i hvordan det var at være soldat – både i og udenfor skyttegravene ved Verdun.
På samme tid følger vi også den hverdag som Anne Mette Kærulf Lorentzen lever. På grund af familiens historie tager hun tilbage til nogle af de steder farfaren har beskrevet.
Ihukom os til livet strækker sig over en længere periode – men med hendes jødiske familie som baggrund.
Begyndende med familien i Rusland, og de succeser – og mangel på samme, som de oplever. Herunder pogromer. På grund af disse flygter familien til Norge, hvor de igen opnår succes.
Men ikke alt fortsætter med at se lyst ud. Op gennem 1930’erne kan familien se til hvordan jødeforfølgelser sker, primært i Tyskland, men også hvordan andre lande spærrer grænserne for jøder – herunder også Sverige. Så den danske historie om jødernes flugt til Sverige i 1943 får her en modhistorie.
En del af familien bliver deporteret. Den del af familien bliver der ikke senere snakket om – det er bare: familien der forsvandt. Heldigvis for andre lykkes det dem at komme til USA.
Historien om familien, og de mange grene, forsøger Joanna Rubin Dranger at afdække i Ihukom os til livet.
Undervejs bliver der, for at underbygge fortællingen, vist avisudklip, billeder og andre kilder. Sidst i bogen er der en omfattende kildeliste til de enkelte kapitler.
Både Min farfars krig og Ihukom os til livet, er oplagte bøger at bruge som
undervisningsmaterialer. Historierne er godt fortalt – både gennem tegninger, men også gennem den dokumentation begge forfattere bruger.
Desuden vil begge bøger kunne bruges i forbindelse med at eleverne får fortalt deres egen familiehistorie gennem gemte billeder, dagbøger og lignende.