Titel: Den som vover – historien om to specialoperationer i anden verdenskrig
Forfatter: Martin A. Husted
Forlag: Turbine 2024
Pris: 299,95 kr.
De fleste kender historien om 2. Verdenskrig. I foråret 1940 blev det meste af Vesteuropa besat, i 1941 gik tyskerne ind i Sovjet – og så gik det ned ad bakke for tyskerne, indtil den endelige overgivelse i 1945.
Dykker man lidt ned i historien er der begivenheder der skiller sig ud. Det gælder på både aksemagternes side, og på de allieredes side. Førstnævnte fik dog aldrig koalitionen til at fungere ligeså godt som de allierede vestmagter.
Martin Husted giver i denne bog et indblik i to af de operationer der fik betydning under krigen. En på tysk side, og en på engelsk side.
Den tyske operation der beskrives er indtagelsen af et belgisk fort og de to broer som dette skulle forsvare.
For at overraske de belgiske styrker, der ikke havde den store kampmoral, blev en vigtig del af angrebet udført ved hjælp af svævefly og faldskærmstropper. Denne løsning var belgierne fuldstændig uforberedt på – ikke alt på tysk side gik dog helt efter planen.
Overraskelsen, og de demoraliserede belgiske tropper, betød at kampene blev relativt hurtigt overstået. Tyskerne måtte dog indse at ikke alle de installationer aktionen gik efter at indtage overgav sig uden kamp hvilket gjorde at broerne efter angrebet kunne anvendes i den stand som man havde forventet.
For tyskerne var tabene små, og set fra den militære ledelses side var operationen vellykket.
En del af operationen var også at få de britiske styrker til at forlade Belgien – hvilket lykkedes med stor succes. At de så vendte tilbage senere opfattede tyskerne nok ikke som en succes.
Knap så vellykket var den engelske operation der beskrives. 600 elitesoldater blev sendt afsted – 249 vendte tilbage i live.
Ved sejlads i Atlanten var det gennem krigen nødvendigt med beskyttelse fra orlogsfartøjer – primært britiske krydsere og fregatter. De tyske tyske krigsskibe, og især ubåde, udgjorde et stort problem og kostede mange liv. Både civile og militære.
Briterne planlagde derfor en operation rettet mod den franske havn i Saint-Nazaire, der ligger i Loirefloden – den eneste havn der havde en tørdok der var stor nok til den tyske krydser Tirpitz.
Ideen var et overraskelsesangreb ved at sejle under tysk flag så langt som muligt. Derefter skulle der landsættes kommandostyrker. Hovedopgaven var at en udtjent fregat – hvor forstavnen var fyldt med sprængstof, skulle sejle ind i dokportene.
Desværre blev aktionen tidligt opdaget, og en stor del af de britiske skibe sænket. De styrker det lykkedes at få landsat fik ikke fuldstændig kontakt med hinanden, blandt andet på grund af at det ikke var de rigtige grupper, der på grund af omstændighederne, blev landsat efter planen.
Det lykkedes dog at nå frem med den dynamitfyldte krydser, som fik sat sluseportene ud af drift.
Dette skete i samarbejde med en del af de styrker det var lykkedes at landsætte.
Aktionen blev løst som den skulle, men med et tab der var langt over det forventede.
For at holde styr på de mange oplysninger om bevægelser for tropperne er bogen velforsynet med kort, ligesom mange fotos er med til at understøtte fortællingen.
Begge afsnit er let læst, og er man til specialoperationer er denne bog helt klart en af dem der må læses.