Bajeren kommer – 1847

Forfatter: Allan Leth Frandsen

Forlag Aarhus Universitetsforlag: 2024

Sideantal: 100

Pris: 129,95 kr.

De fleste kender det. Fredag på lærerværelset, en varm sommerdag eller som en belønning for at nu fik man endeligt ryddet sne – en kold bajer.

Historien bag nydelsen af denne type øl kan man læse Allan Leth Frandsens bog Bajeren kommer.

Før bajeren kom på markedet var det surt øl – oftest med en lav alkoholprocent der blev drukket i Danmark. Både af lyst og nød. Når der skulle holdes fester kom der stærkere øl på bordet – nogen steder kom der også andet på bordet, men de lege må man selv læse om. Nøden skyldtes hygiejnen – man kunne ikke drikke det vand der var i brøndene uden at det var kogt. Som det konstateres, man kunne vælge mellem to typer øl; dårlig øl og virkelig dårlig øl.

Men så skete der noget. Det gode øl kom – bajeren, og senere pilsneren kom til Danmark. Udviklingen skyldtes at man fandt på måder at køle øllet under lagringen – det vigtigste i forbindelse med brygningen af det bajerske øl. Og siden har denne form for øl været danskernes foretrukne. Men at vores drikkevaner omkring øl har ændret sig så meget gennem tiden har ikke været uden problemer. Det kan man læse meget mere om i Bajeren kommer. Så tag en øl, alt efter præference, og læs bogen.