Flygtningelejren Sølund. De tyske flygtninge i Skanderborg 1945 – 1946

Forfatter: Martin Philipsen Mølgaard og Julie de Vos

Forlag: Turbine

Sideantal: 155

Pris: 279,95 kr.

Ved afslutningen af 2. verdenskrig kom en stor mængde tyske flygtninge til Dannmark – primært fra den østlige del af Pommern, men også fra andre steder. Flygtningene måtte ofte efterlade alt hvad de ejede under flugten efterhånden som de sovjetiske styrker rykkede frem. De sovjetiske tropper havde ingen skrupler under deres fremrykning. I første omgang – før overgivelsen – havde tyskerne selv ansvaret for flygtningene. Det ændrede sig efter befrielsen.

På det tidspunkt stod Danmark med omkring 250.000 flygtninge. I første omgang blev skoler, forsamlingshuse og lignende brugt til indkvarteringen. Efter befrielsen blev det muligt at ændre på indkvarteringsforholdene, da det blev muligt at bruge de anlæg som tyskerne havde forladt. Et af disse var Luftwaffes tidligere hovedkvarter ved Skanderborg. Her blev der oprettet en af de mindre lejre, Sjølund, med omkring 800 internerede. Personer der tidligere havde været indkvarteret andre steder i lokalområdet blev samlet her. Omkring et år efter blev lejren nedlagt og flygtningene fordelt i andre lejre.

Flygtningelejren Sølund har et meget lokalt sigte, da den udelukkende beskriver denne lille lejr. Ikke overraskende når de to forfattere er fra Museum Skanderborg. Lejren og flygtningenes ophold beskrives godt. Både gennem fortællinger fra tidligere internerede og gennem arkivalier.

De personlige beretninger er med til at gøre bogen levende, og beretninger som disse vil kunne bruges i forbindelse med undervisning i denne periode af danmarkshistorien.

En interesant vinkel på arbejdet med bogen har været arkæologi. Ordet arkæologi forbindes ofte med oldtid, men gennem de seneste år er nutidsarkæologi blevet et begreb der anvendes. I forbindelse med Roskilde Festivallens 50-års jubilæum var en gimmick en udgravning af området hvor den første festival havde fundet sted.

På samme måde har man her udgravet dele af området hvor lejren lå. I bogen vises en del af de genstande der er dukket op, blandt andet, nøgler, beslag og søm i massevis. Og hvorfor er det så spændende? Fordi det kan være med til at vise livet i lejren både før og efter befrielsen.

Overordnet kan det siges at Flygtningelejren Sølund kan bruges på flere måder. En stor del af den er lokalhistorisk stof, men de kilder der indgår vil være oplagte at præsentere eleverne for, ligesom nutidsarkæologi måske kunne være noget det vil være muligt at arbejde med i lokalområdet.