100 Danmarkshistorier – Dannebrog. Aarhus Universitetsforlag

Af Torben Kjersgaard Nielsen

100 danmarkshistorier, Aarhus Universitetsforlag, 2018, 100 kr.

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Log ind og se mere.

Anmeldt af Karina Jensen, historielærer i Vejle

Bogen “Dannebrog” er den 16. bog i forlagets serie “100 danmarkshistorier”. Den er skrevet af Torben Kjersgaard Nielsen, som er lektor i historie ved Aalborg Universitet.

Nielsen har skrevet en yderst spændende bog, som rammer plet på den danske nationalfølelse. Han har opdelt bogen i “Flagets betydning, “Det himmelfaldne Dannebrog”, “Det eksklusive symbol”, “På vej mod nationalt vartegn” og “Hvermandseje”. Bare ud fra titlerne kan læseren få en ide om, hvilken emner Nielsen berører.

Størstedelen af den danske befolkning har hørt om fortællingen, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen i Estland og herefter blev det danske flag. Mange danskere har en følelse af patriotisme, stolthed over fædrelandet, når man hører denne historie. Derfor synes jeg, at Nielsen har skrevet en fornøjelig bog, som gør os kloge på udviklingen flaget og fanen har haft i Danmark. Dannebrog tog rejsen som kongens og statens flag, hvor patriotismen indfinder sig i det danske folk. 800 år senere er flaget set alle steder, og bliver brugt til enhver given begivenhed. Dannebrog har samlet det danske folk, har givet os en nationalfølelse som stadig indfinder sig til blandt andet fodboldlandskampe i dag – som sagt, flaget er blevet et hvermandseje. Flaget har været med det danske folk gennem de svære tider; Svenskekrigene i 1650’erne, tabet af Norge i 1814, krigen i 1864 og så sent som Tysklands besættelse af Danmark under 2. verdenskrig. Her stod det danske folk samlet under fanen; “Alsangen fra 1940 til 1943 vidner også om opbakning til de nationale symboler”, som Nielsen skriver.

Det er en utrolig spændende bog at læse, og i min personlige mening er bogen alt for kort – Dannebrog er så indridset i den danske nationalfølelse, at bogen kunne være 10 gange så lang, og stadig fantastisk at læse. Bogen kan snildt bruges til historieundervisningen til både mellemtrinnet og udskolingen. Den er letlæst, og er let at forstå. Jeg vil dog anbefale at bruge afsnit, i stedet for hele bogen. Tænker man tværfagligt, vil samfundsfaget og historiefaget gøre hinanden godt med emnet “nationalfølelse”. Efter at have læst bogen, føler man sig helt heldig med, at man snart kan være med til at fejre Dannebrogs 800-års fødselsdag.