Danskernes tro gennem 1000 år. Kristeligt Dagblads Forlag

Af Peter Lodberg

Kristeligt Dagblads Forlag, udgivet i 2016, pris 249,95 kr.

Anmeldt af Karina Jensen, historielærer i Vejle

Bogen “Danskernes tro gennem 1000 år” er skrevet af Peter Lodberg, teolog og professor MSO ved Aarhus Universitet. Bogen her er en selvstændig forlængelse af et radioprogram “1000 års tro”, som Lodberg har været med til at skabe.

Lodberg beskriver troen, religion, gennem de 6 kapitler i bogen; Vikingetiden, Middelalderen, Reformationen, Efter reformationen, Folkestyrets tid og Moderne tid.

Han har skrevet en dragende bog, der giver en god gennemgang af troen og hermed også dens udvikling i Danmark, og hvordan tro og kultur er kommet til landet fra omverden. Han starter på fineste vis i hans forord af bogen med følgende; “Til andre tider er fremmede mennesker med deres tro og kultur rejst hertil og har slået sig ned. … Deres bidrag til udviklingen i landbrug, håndværk og administration lever vi stadigvæk på.

Lodberg er meget beskrivende i hans måde at forklare på, hvilket giver os et godt indblik i de forskellige tidsperioder, han netop beskriver i bogen. Han bringer ydermere mange spændende emner op, blandt andet hekseprocesser, folkeskolen og uddannelse, Danmarks besættelse og stærke kvinder. Han diskuterer gennemgående folkekirkens rolle i Danmark, samt dens udvikling gennem flere perioder, hvor samfundet og samfundets udvikling også kommer i fokus. Han formår at skabe en dannelsesrejse for den enkelte dansker i hans bog, da han skelner mellem folket, nationen og kirken.

Som historielærer har jeg allerede brugt hans bog til undervisningen. Den er meget nem at læse, den er forståelig og så gennemgås der så mange emner og perioder, at der er masser at tage fat på. Bogen er kronologisk opbygget, og fint opdelt i tidsperioder, og er derfor enkelt at gå til som lærer. Man kan ydermere bruge bogen til tværfagligt samarbejde mellem religionsfaget og historie; Lodberg har gjort et eminent forsøg på at bevise, at netop disse fag hænger sammen, idet hans samfundsbeskrivelse og troens udvikling gennem hele bogen er i centrum.

Jeg vil klart anbefale denne bog til både mellemtrin og udskolingen i historiefaget.