Soltemplets hemmelighed Tidsdetektiverne 2 Forlaget Tyra

Bind 2 i serien Tidsdetektiverne
Skrevet af Hanne Fabricius
Forlaget Tyra, 2018. Pris: 249,95 kr.

Anmeldt af Karina Jensen, historielærer i Vejle

Hanne Fabricius har skrevet en eventyrfyldt og spændende bog for børn og har alt hvad fantasy-genren skal indeholde. Soltemplets Hemmelighed er nummer 2 i serien Tidsdetektiverne, og følger de tre børn Margrethe, Thea og Sigurd i deres eventyrlige verden af druider, troldmænd, talende dyr, og hvor det gode vinder over det onde. Der er tilmed en prins på den hvide hest, som bliver genoplivet og giver historien et særpræg for læseren.

Børnene rejser tilbage i tiden, og ankommer til jernalderen. De følges med en druide, og får fortalt at byen Lutitia hænger i verdensrummet mellem to universer. Børnene får til opgave at redde byen, og hermed kommer de på en masse prøvelser, hvor de til sidst skal kæmpe mod den onde troldmand, Skrindorn. Hvis de besejrer Skrindorn, kan byen hives tilbage til jorden, og dermed blive befriet. Læseren får gennem historien indblik i Stonehenge i England og i de store bautasten i Carnac i Frankrig. Hanne Fabricius har ydermere brugt inspiration fra de keltiske myter til de anvendte navne i bogen.

Bogen er en roman, og kan snildt bruges som en oplæsningsbog i indskolingen. Den indeholder dog ikke nok historisk viden og forklaringer til at eleverne får den nødvendige viden om de historiske emner ift decideret historieundervisning. Men man kan bruge bogen som introduktion til emner som Stonehenge i England og bautastenene i Frankrig. Sidst i bogen er der et efterskrift, der netop indeholder viden om den keltiske verden og Stonehenge, som læseren kan læse. Som historielærer ville det være optimalt, at dette var flettet ind i historien; så det kunne være en bog, man kunne bruge i historieundervisningen.

Jeg synes, at bogen er rigtig god til at fange børns opmærksomhed, så jeg vil klart anbefale den til højtlæsning i de mindre klasser eller til frilæsningsbog på mellemtrinet. Her kan bogen, udover at være en læseoplevelse, være med til, at børnene viser interesse for historiefaget.