Svenskekrigene 1657-60 – Danmark på kanten af udslettelse

Af Lars Christensen

Kristeligt Dagblads Forlag, udgivet i 2018, pris 299,95 kr.

Anmeldt af Karina Jensen, historielærer i Vejle

Lars Christensen har skrevet en yderst spændende og meget informativ bog om svenskekrigene i 1657-1660. Historielærere, historieinteresserede eller bare danskeren i sig selv, ville få noget ud af at læse bogen. Lars Christensen er ph.d i historie fra Syddansk Universitet i 2004.

Han fortæller utrolig detaljeret med brug af kilder om, hvordan Danmark-Norge var tæt på at blive til en svensk provins, og hvor ødelæggende krigene var for blandt andet folket og økonomien. Med resultatet af Svenskekrigene går Danmark fra at være et adelsvælde til at være et enevældigt kongerige; der bliver hermed indført enevælde i Danmark i 1660 og varer til Grundlovens indførelse i 1849.

Bogen er kronologisk opbygget; den består af en prolog, 16 kapitler og en epilog, hvor læseren får et grundigt indblik i hvordan det danske folk blev trukket igennem “krig, sult, pest, vilkårlig vold og menneskelige tragedier”, som Christensen levende beskriver. Læseren får i starten af bogen et omhyggeligt indblik i, hvordan Danmark(-Norge) virkede i “jernårhundredet”; der var utallige kriser i form af politiske, -økonomiske og klimatiske kriser. Ydermere var 1600-tallet præget af utallige krige i det kolde nord. Vi får et fint indblik i tiden, som gør os rede til at forstå resten af bogen optimalt.

Bogen er perfekt til historielæreren, da man får alt den nødvendige viden til at kunne give en fyldestgørende undervisning i forhold til kanonpunkterne. Bogen ville være ideel at bruge til eventuel at arbejde med emnerne danskhed, nationalfølelse og Danmarks udvikling i det 1600 århundrede. Man kan bruge afsnit af bogen til at arbejde med, men selve bogen er til lærerens baggrundsviden. Jeg vil anbefale at bruge bogen til udskolingen, da brugen af kilder gennem bogen, kan være svært for de yngre elever at tyde. Ydermere byder bogen til diskussion, som elever i udskolingen har de rette kompetencer til at medvirke med.
Alt i alt en fantastisk bog, som jeg anbefaler alle historieinteresserede til at læse.