Filminstituttet åbner et nyt streamingsite

Sitet stumfilm.dk går i luften med knap 40 stumfilm, og gennem de næste fire år kan man følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1903-1928. Det er et det største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt indhold er gratis og frit tilgængeligt, og en del kommer også til at ligge i en engelsk version.

Danmark stumfilmens Hollywood fra cirka 1910-1920. Stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi var vidt berømte, og Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk. I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner banede vej for stor international udbredelse.

Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, og Palladium stod i front og producerede spillefilm på samlebånd – ofte en spillefilm og to korte farcer om ugen. Filmene blev solgt i metermål, og farve var dyrere end sort/hvid. Der blev lavet både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier, krimier og special effects-film. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag.

Der knytter sig også et forskningsprojekt til sitet. Det har fokus på den stærke relation mellem dansk og tysk stumfilmproduktion, som bl.a. foregik i Berlin i ’Babylon Berlin-perioden’.

Læs hele pressemeddelelsen

 

Click me!