Nyt undervisningsmateriale: De Hvide Busser

Vi har prøvet det før
Samfundssindet, fællesskabet og medmenneskeligheden i coronakrisen er historisk. Men vi har prøvet det før. For nøjagtigt 75 år siden meldte tusindvis af almindelige danskere sig også, da det blev muligt at redde fanger ud af de tyske koncentrationslejre. Helt almindelige danske rutebilchauffører malede deres busser hvide og vinkede farvel til koner og børn for at køre ind i et krigshærget land. Mekanikere, sygeplejersker og læger steg ombord. Kogekoner og madpakkesmørere stod klar ved hjemkomsten. Og både Sundhedsstyrelsen, Serum Instituttet og embedsmænd i Social- og Udenrigsministeriet knoklede for at få gjort den umulige redningsaktion mulig. Det der siden er blevet kendt som De Hvide Busser reddede mellem 17.500 og 20.000 fanger ud af de tyske KZ-lejre mellem december 1944 og april 1945, og aktionen kulminerede da 4.255 fanger blev reddet ud af KZ-lejren Neuengamme på 1 døgn fra 19.-20. april. 1944.

Medmenneskelighed på skoleskemaet
Men det krævede, at almindelige mennesker gav plads i deres hverdag. At hver enkelt gjorde noget ekstraordinært for andre i den helt ekstraordinære situation. Eller det vi i Røde Kors kalder ”en bevægelse af medmenneskelighed.” Det nye undervisningsmateriale om De Hvide Busser er faktisk blevet endnu mere relevant her midt i corona-krisen.

Gennem mødet med denne medmenneskelige handlekraft såvel historisk som nutidig et det tanken, at eleverne forhåbentligt bliver motiveret til selv både at yde og anerkende medmenneskelig handlekraft. Der er video med en af de nulevende passagerer Salle Fisherman, der blev fragtet hjem fra en KZ-lejr, pårørende og et par cases med danskere, der har mødt medmenneskeligheden på en egen krop, den tidligere hjemløse Peter, der fik hjælp, da det sort ud eller teenageren Simon, der som barn oplevede at få hjælp, da hans familie pludselig var i krise.

 Brug video og podcast i undervisningen

  • Undervisningsmaterialet findes på hjemmesiden http://dehvidebusser.dk/undervisningsmateriale
  • Materialet er målrettet 7.-9. klasse. Det matcher læringsmål primært inden for historie og samfundsfag, men også læringsmål inden for dansk, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab og understøttende undervisning.

 Der medfølger grundig lærervejledning.

  • Undervisningsmaterialet, er en del af en kampagne, der markerer 75-året for ’De Hvide Busser’-redningsaktionen med at omdanne bybusser i Odense, Aalborg og København til rullende museer fra den 20. april og fire uger frem.
  • Desuden har Røde Kors en produceret podcast i fem afsnit om De Hvide Busser, som allerede nu kan downloades på alle platforme og som indgår i undervisningsmaterialet.
  • På hjemmesiden http://dehvidebusser.dk fortælles hele historien om aktionen i form af tidslinjer og billeder om sygeplejersken, lægen, chaufføren, embedsmanden og de andre, der klarede det umulige og reddede tusindvis af fanger ud lejrene og hjem. Markeringen er støttet af Sportgoodsfonden.

 

Kontakt yderligere info, masser af fotos, video og evt. andre kilder

  • Morten Schwarz Lausten, ansvarlig for Røde Kors Skoletjeneste: 3114 1247
  • Anne Marie Thirup Christensen, skolelærer og pædagogisk konsulent på materialet: 3027 8727