Havets herskere – Vikingerne i krig og fred

Af Kim Hjardar
Turbine, udgivet i marts 2020, pris 299,95 kr

Anmeldt af Karina Jensen, historielærer i Vejle

Bogen “Havets herskere” er til dags dato den mest spændende og informative bog, jeg har læst om vikingernes historie. Den er velskrevet, detaljeret og let at forstå. Kim Hjardar har forstået at fange læserens interesse fra første side af, og man bliver trukket ind i vikingernes verden, og får en overordnet men alligevel detaljeret forståelse af deres levemåde – i krig som i fred. Kim Hjardar er historiker og lektor med hovedfag i vikingetiden og nordisk middelalderkunst fra Universitetet i Oslo. Han er ydermere medstifter af historiemagasinet “Levende Historie” og har vundet litteraturprisen “Sagaprisen” for bogen “Vikinger i  krig” med Vegard Vike. Han har altså de absolutte bedste forudsætninger for at videregive viden om emnet til læseren, hvilket han gør på en letforståelig måde.

Han har opdelt bogen i 6 kapitler; som blandt andet dækker over følgende emner; jordbrug og mad, sprog og skrift, seksualitet i ægteskabet, kunst, religion og vikingernes plyndrings- eller hævntogter gennem verden.

Det femte kapitel “Vikingerne angriber Europa” er fokus på de forskellige plyndringstogter til blandt andet England, Spanien, Frankerriget og ikke mindst Rusland. Her får læseren et bredere billede af, hvilken rolle og ry vikingerne havde i andre lande. Bogen indeholder desuden mange billeder med af historiske fund samt en del primærkilder, som støtter vikingernes enestående livsstil.

Som historielærer er bogen et must at læse – især hvis man har en særlig interesse i vikingetiden og samfundets udvikling i denne tid. Bogen giver et utroligt godt historisk overblik over vikingernes indflydelse på de forskellige europæiske lande, og giver læseren en følelse af dansk nationalfølelse, og hvor vores rødder kommer fra. Bogen kan nemt bruges i undervisningen, hvor man kan bruge forskellige kapitler til hvert emne, man evt. arbejder med; elever på mellemtrinnet og udskolingen kan snildt læse de forskellige tekster – personligt har jeg bogen som en slags opslagsbog. Bogen lægger ydermere op til tværfagligt arbejde med faget kristendom på mellemtrinnet samt tværfagligt arbejde i udskolingen med faget samfundsfag. Kapitlerne “Vikingernes Samfund” og “Religion, myter og kult” giver alt den nødvendige viden, til at opfylde kanonpunktet i historiefaget “Jellingstenen”. Alt i alt, en bog jeg stærkt vil anbefale at læse.