100 Danmarkshistorier – Heksejagt. Aarhus Universitetsforlag

af Louise Nyholm Kallestrup, i serien ”100 danmarkshistorier”
Udkommer 12. november 2020
Aarhus Universitetsforlag 2020, 100 kr.

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Se mere på http://falihos.dk/index.php/medlemsfordele/

Anmeldt af Kristine Traun-Terkelsen

Heksejagt er 38. bog i forlagets serie 100 danmarkshistorier. Bogen er skrevet af Louise Nyholm Kallestrup, som er lektor i historie på Syddansk Universitet. Jeg har læst flere af bogseriens bøger, og jeg er generelt meget begejstret for bøgerne. De kan fint bruges som opslagsværk, men samtidig er der også plads til fordybelse, og det er også tilfældes med Heksejagt.

De fleste kender myterne om den mørke middelalder, som var fyldt med hekseafbrændinger. Men denne bog tager os hen til slut 1500-tallet, hvor hekseafbrændinger rent faktisk fandt sted, og Heksejagt fortæller os om flere spændende og dystre skæbner.

Flere af de historier, der bliver berettet om i bogen, skulle man tro hørte fiktionen til. Sager om trolddom, der kunne forpurre Christian d. 4.s søster Annes brudefærd fra København til Edinburgh i Skotland, og at trolddom kunne forbande både vejr, kvæg og kvinders fertilitet, samt Nakkebølle-sagen er i vores tid utænkelig, men altså en virkelighed for 1500-tallets borgere. Her troede man på trolddommens og djævlenes eksistens på lige fod med Gud.

Bogen beskæftiger sig desuden med retssagerne og dennes processer. Grundet den frygtelige tortur, som den anklagede blev udsat for, angav flere af heksene andre kvinder som medskyldige, og den side af historien er utrolig interessant og bliver flot belyst i bogen.

Bogens sidste kapitel laver en fin perspektivering fra dengang til nu. I dag findes der stadig heksetro og trolddom rundt omkring i verden, og både børn og kvinder lider fortsat triste skæbner. Ligeledes kommer det afsluttende kapitel også ind på litteraturens og kunstens fremstilling af trolddom, samt den kollektive erindring.

Heksejagt er endnu et fint nedslag i historien fra serien 100 danmarkshistorier.