Da våbnene tav af James Riordan, Forlaget Jensen & Dalgaard

Forlaget Jensen & Dalgaard, 180 sider, 248 kr. inkl. moms
Udkommet februar 2021

Anmeldt af Kristine Traun-Terkelsen

Romanen ”Da våbnene tav” er en ungdomsroman, som handler om den ældre mand Jack, der med sit barnebarn Perry besøger soldatergravene i Frankrig. Her genkender han sine døde kammeraters navne og det får hans tanker tilbage til 1. verdenskrig – om den meningsløse krig, der fik alt for mange ofre på samvittigheden. Romanen tager os tilbage til 1914, hvor vi følger Jack og hans unge fodboldkammerater, som går i krig for England, intetanende om det, der venter dem. Krigen er brutal og nådesløs.

Et særligt omdrejningspunkt for romanens handling er julenat i 1914, hvor engelske ”Tommyer” mødes med tyske ”Fritzer” i ingenmandsland, hvor de ønsker hinanden glædelig jul og spiller fodbold mod hinanden. Denne scene er utrolig rørende fortalt i bogen

Romanen er en ungdomsroman, og den rammer målgruppen fint. Historieinteresserede elever vil få glæde af at læse romanen, som er baseret på virkelige begivenheder fra 1. verdenskrig. Et  romanuddrag, fx fra julenat 1914 kan bruges som kilde i undervisningen om emnet eller som kilde til prøven i historiefaget.