100 Danmarkshistorier – Cementen. Aarhus Universitetsforlag

Cementen
af Morten Pedersen, i serien ”100 danmarkshistorier”
Udkom 2019
Aarhus Universitetsforlag 2020, 100 kr.

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Se mere på https://www.falihos.dk/index.php/medlemsfordele/

Anmeldt af Anmeldt af Morten Bergsøe

Denne bog kan beskrives meget kort. Grå og kedelig – cement bliver aldrig spændende. Og dog. På 100 sider formår Morten Pedersen at fortælle om historien fra den første, manuelle cementproduktion til den moderne industrielle produktion. Udviklingen af de moderne roterovne, der ændrede produktionen fuldstændig i slutningen af 1800-tallet, bliver beskrevet, så læseren ved hvordan cement egentlig fremstilles.

F.L. Schmidts betydning som industrivirksomhed kan ikke underkendes når det gælder Danmarks position på cementmarkedet. I den forbindelse fortæller Morten Pedersen om kampen mellem England, og især Tyskland, og Danmark. Netop det, at Danmark er et lille land, har været med til at sikre os positionen som førende på verdensmarkedet.

Morten Pedersen viser, gennem eksempler fra Kina, Indien og Japan, på hvilke måder F.L. Schmidt spredte sin teknologi i Asien i perioden frem mod 2. verdenskrig. Historierne er i vid udstrækning fortalt gennem de personer, der arbejdede de forskellige steder. Noget der er med til at gøre historien nærværende.

I bogens afrunding sætter Morten Pedersen industrihistorien op mod fortællingen om Danmark som et landbrugsland. Konklusionen er, at historien om industrien er kommet til at stå i skyggen af landbrugshistorien – selvom: Kunne der ikke også fortælles andre, og måske mere rigtige versioner af de sidste 200 års danske erhvervshistorie? Som introduktion til industrihistorie kan Cementen klart anbefales