Tyskere på flugt – John V. Jensen

Tyskere på flugt  
John V Jensen
Aarhus Universitetsforlag 2020, 100 kroner

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Se mere på https://www.falihos.dk/index.php/medlemsfordele/

Anmeldt af Morten Bergsøe

Mens denne anmeldelse skrives, er indholdet kommet uhyggeligt tæt på igen – mennesker på flugt i Europa.

For få døgn siden udbrød der krig i Ukraine. For danskerne var problemet også tæt på i 1945. Dengang var det tyskere på flugt fra de fremrykkende sovjetiske styrker, der flygtede mod vest, hvor det nazistiske styre hjalp sine indbyggere med at forlade resterne af det tredje rige. Et rige som man vidste ikke havde mange dage tilbage. Over 200.000 af disse flygtninge kom til Danmark. Samtidig med at den tyske besættelsesmagt forlod landet, skulle man nu til at forholde sig til flygtninge fra Tyskland. Ikke noget der blev fundet populært i den danske befolkning.

John V. Jensen, der er museumsinspektør ved Vardemuseerne, fortæller i denne bog om hvordan flygtningene blev fordelt rundt omkring i landet i store og små lejre. Det sker både gennem historikerens briller, men også gennem de beretninger, som flygtninge og myndigheder har efterladt sig.

En bog, der kan læses som historie, men desværre også som der står på bagsiden: “.. en evig aktuel historie i en global verden med store strømme af flygtninge”.