Flåden af Jakob Seerup

Flåden
Jakob Seerup
Aarhus Universitetsforlag 2021,
100 danmarkshistorier, 100 kroner

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Se mere på https://www.falihos.dk/index.php/medlemsfordele/

 

Anmeldt af Morten Bergsøe

 

Næsten 200 år med fred er nok noget, de fleste drømmer om. Og sådan var det, for det meste, for Danmark mellem 1720 og 1801. Det betød, at i denne periode blev den danske flåde ikke brugt i krig, men lige så meget som en del af de togter, som kongen sendte afsted til kolonierne.

På et af disse togter deltog den unge Peter Schiønning – en ung kadet, der senere blev officer. Peter Schiønnings dokumenter fra denne og senere rejser, er gemt. Flåden tager sit udgangspunkt i 1753, hvor en del af den danske flåde er ankret op ved Marokko, for at købe en gruppe tilfangetagne danskere fri. Inden skibene kommer hertil, er der forud gået en længere rejse – både med oplevelser til havs og på land. Alt dette er beskrevet i Schiønnings papirer.

Flåden er en god lille bog om livet ombord, druknede søfolk og råddent drikkevand.