Jonas Fink

Jonas Fink

Vittorio Giardino
Fahrenheit
Udgivet i to bind: Bind 1: Folkets fjende og bind 2: Boghandleren i Prag.
Pris: 298 kroner pr. bind

Anmeldt af Morten Bergsøe

I 2020 udkom det fjerde album i serien om tjekken Jonas Fink. Albummet blev lovet at ville udkomme på dansk i løbet af et års tid. Det år er nu gået. Historien i bind 1 er blevet rettet en del. Siden den første del af historien udkom i tre bind, er der blevet tilføjet en del, næsten en fjerdedel var ikke med i de tre oprindelige album. Desuden har Giardano skrevet en indledning omkring tilblivelsen af albummet En lignende indledning skriver han også i Boghandleren i Prag.

Det nye albums historie begynder cirka 10 år efter vi forlod Jonas Fink og hans vennekreds. Året er 1968 – Tjekkoslovakiets ledelse har indført en form for demokrati – stadig under ledelse af kommunistpartiet. Ungdomsgruppen som Jonas var en del af holder stadig sammen, og nyder de nye muligheder.

I baggrunden findes der dog stadig kræfter, der ønsker sig tilbage til de gamle tider. Kræfter der er med til at slå Foråret i Prag ned, ved hjælp fra de sovjetiske venner. Og alt derefter er historie.

Modsat lederne i oprøret i Ungarn 1956, hvor lederne blev henrettet, overlever en del af partiets ledelse, men mister al indflydelse. Den daværende leder Alexander Dubcek bliver ved Østeuropas kommunistiske landes sammenbrud i 1989 en del af billedet på de personer, der turde stille sig op og forsøge at ændre systemet, men måtte rette ind efter Sovjet.

Kort sagt. To bøger som det er værd at læse hvis man vil vide mere om det tjekkiske samfund iperioden fra begyndelsen af 1950’erne og frem til 1968. Særdeles læseværdig.