Den glemte inkvisition

Lars Andersen
Aarhus Universitetsforlag 2019, 100 kroner
100 danmarkshistorier.

Er du medlem af FALIHOS, får du rabat på serien. Se mere på https://www.falihos.dk/index.php/medlemsfordele/

Anmeldt af Morten Bergsøe

 

Inkvisition, middelalder og Rosens navn. Tre ting, der sagtens kan sættes sammen. Inkvisition, fri forfatning og begyndelsen af det 20. århundrede. Tre ting, vi nok ikke umiddelbart kan få til at passe sammen. Desværre viser Lars Andersen, at det er sandheden.

Gennem en række historier bliver der fortalt, hvordan forskellige retssager er ført fra enevældens slutning og frem til retsreformen i 1919. hver enkelt historie rummer en, eller flere skæbner. Sager, der udelukkende er dømt på indicier frembragt med nihalede katte og indespærring i kældre uden lys og hvor der kun var halm på gulvet. Hvis man ikke ville tilstå, kunne man i perioder også blive spærret inde i små kasser uden mulighed for at bevæge sig. Tilståelsen skulle frem, når systemet havde besluttet sig for, hvem den skyldige var.

På de her områder var Danmark gennem den beskrevne periode bagud i forhold til mange andre europæiske stater.

Lars Andersen giver her et spændende indblik i det, som han selv kalder den glemte inkvisition.

Kan man ikke lige nå at læse op på middelalderen og Rosens navn inden man næste gang skal fortælle om inkvisitionen, er disse 100 sider et godt udgangspunkt.