Skamløs, Rebelske kvinder der ændrede verden 1

Af Pénélope Bagieu

Forlag: Cobolt, udgivet i 2018, pris 299 kr

Anmeldt af Aleksander Marinus Jensen

Pénélope Bagieu har præsteret at skrive en bog, der er præget af en enestående humor, og som giver læseren et smil på læben og en god læselyst. Bogen er udformet som en tegneserie, hvor hun har udvalgt 15 kvinder og har beskrevet deres livshistorie ganske kort. De forskellige historier er taget fra forskellige tidsperioder og lande – vi bliver blandt andet taget til Afrika, Australien, Amerika, Sydamerika og Europa. Kvindernes historie er på ingen måde ens, men fællesnævneren er at de alle er rebeller – på hver deres måde. Kvinderne gik imod samfundets love, regler og normer, hvilket på de forskellige tidspunkter var total uset og lovstridigt. De ville ikke undertrykkes og fandt derfor modet og sagde fra over for systemets magtfulde. Disse historier er blevet fortalt til os, så alle i dag kan få et indblik i, hvilken forskel disse kvinder har gjort i verdenshistorien samt hvordan man oplever samfundet i dag.
Vi bliver altså præsenteret for den stærke kvinde, der går imod det mandsdomineret samfund, hvor mændene arbejder og bestemmer, og kvinderne bliver hjemme og sørger for hus og børn. De rebelske kvinder ville have mere frihed samt vise folket, at der er håb forude for kvinderne levevilkår og fremtid. 

Nogle af de forskellige temaer som dukker op i bogen, er blandt andet:

  • Opdagelsesrejsende
  • Revolution og diktatur
  • Raceadskillelse og segregation
  • Homoseksualitet og kønsskifte
  • Uddannelse for kvinder
  • Borgerkrig og flygtningelejre

Disse temaer er nærmest selvskrevet i historieundervisningen, hvilket gør at de forskellige kapitler kan bruges som en introduktion til emnet. Bogen kan også bruges tværfagligt med samfundsfaget, da man får et indblik i samfundet og dets opbygning i de forskellige tidsaldre. Temaet “Borgerkrig og flygtningelejre” kan læses i kapitlet “Leymah Gbowee – Socialarbejder”, og er perfekt inspiration til samfundsfaget, da vi bliver introduceret til afrikansk borgerkrig fra 1970’erne til i dag. Bogen kan dog ikke bruges som et undervisningsmiddel – jeg ville som sagt bruge de forskellige kapitler som en slags “appetizer” eller introduktion til et emne. 

Jeg vil anbefale historielærere og samfundsfagslærere – og selvfølgelig alle historieinteresserede, at læse denne bog. Du sidder med en varm følelse og et smil når den sidste side er vendt.