Fremtidens araber – en barndom i Mellemøsten (1978-1984)

af Riad Stattouf
Cobolt, 2014, 249,95 kr.

Anmeldt af Aleksander Marinus Jensen

Riad Sattouf har skrevet en fascinerende bog, som egentlig kan kategoriseres som en selvbiografisk tegneserie. Bogen er den første ud af serien, som kommer til at bestå af 6 bøger. Bogen er opbygget i 4 kapitler, hvor vi får indsigt i hvordan det var at vokse op i Mellemøsten fra 1987-1984 – nærmere Libyen og Syrien.

Bogen har et præg af humor, men er på samme tid også meget barsk. Riad fortæller, hvordan han opfattede og så tingene uden at pynte på det; han beskriver de forskellige situationer som de er, så man får et indblik i, hvordan det er vokse op under Muammar Gaddafi og Hafiz al-Assad ved magten. Hvis man har en forkærlighed for Mellemøsten og dens politiske udvikling gennem årene, er det en bog for dig. Den er ikke dybdegående på dette punkt, men man får indblik i, hvordan den enkelte familie var ramt af Gaddafis regime og leveforhold, og hvordan befolkningen fandt håb i familien.

Den lille Riad har en fransk mor og en syrisk far. Faren er inspireret af de nævnte diktatorer og mener, at “fremtidens araber” skal gå i skole og uddanne sig. Historien starter i Frankrig, hvor familien først flytter til Libyen, derefter til Frankrig igen og så til sidst til Syrien. Vi ser en klar forskel på de forskellige tilværelser, der leves i disse lande, hvor der desværre også forekommer en del racisme. Racismen er også til stede i Syrien, hvor jødehadet er dominerende selv blandt de helt små børn. Skældsordet “Yahudi” som betyder “jøde” er hyppigt brugt i bogen, hvilket giver os en klar indikator på de geopolitiske konflikter, der var mellem Israel og resten af Mellemøsten på daværende tidspunkt. 

Jeg vil anbefale udskolingens elever læse denne bog – faktisk hele serien, da eleven bliver introduceret i de geopolitiske konflikter der var og stadig er i Mellemøsten. Geopolitikkens stridigheder i Mellemøsten påvirker stadigvæk verden i dag, og det en god måde at få vækket appetitten med denne bog, da emnet “politik” i samfundsfaget kan være lidt gråt for mange elever i udskolingen.