Skamløs – rebelske kvinder der ændrede verden 2

Pernille Bagieu
Cobolt, udgivet i 2019, 299 kr

Anmeldt af Aleksander Marinus Jensen

Pénélope Bagieu har gjort det igen. Hun har skrevet en efterfølger, hvor hun igen har givet mig et smil på læben og til tider en sten i maven. Hun skriver igen på sin egen humoristiske måde om 15 nye kvinder, hvis liv har haft en betydning i verdenshistorien.

I denne bog er kvindernes livshistorie fundet sted i både Indien, Mellemøsten, Europa og Australien. I denne bog er tidshorisonten også lidt anderledes – vi har med nyere tid at gøre, altså fra 1800-tallet og frem til i dag.

Denne bog, synes jeg, er mere hård og brutal. Der bliver ikke lagt låg på! Vi bliver for eksempel introduceret til en kvinde ved navn Phoolan Devi, som levede i Indien i det 19. århundrede. Hendes historie består blandt andet af noget så brutalt som at være barnebrud, at blive massevoldtaget (flere gange!) til endelig at sige fra. Historien bliver skrevet som den er foregået, og jeg sad med en kæmpe klump i halsen efter at have læst denne historie. Man bliver gjort opmærksom på hvor brutal kvindeundertrykkelsen kan være og faktisk har været.

Man skal altså ikke være i indskolingen og mellemtrinnet for at læse denne bog – jeg vil absolut anbefale det til skolens udskoling, da mange emner også er højaktuelle i dag. Bogen er perfekt til at arbejde tværfagligt med samfundsfaget.
Der er en del emner i bogen, men nogle af dem, som elever kunne arbejde med, er blandt andet
• Dyrevelfærd
• Taleban herunder kvindeundertrykkelse
• Aktivisme – fri abort, hvilket er højaktuelt i skrivende stund.
• Indiens samfund i form af diskussioner af børnebryllup, massevoldtægt og kastesystemet
• Whistleblowers
• Osmannerriget og kolonimagterne
• Racisme herunder Martin Luther King og Malcolm X

Der er nogle hårde emner i bogen, hvor nogle af kapitlerne kan være barske at komme igennem, men det er nødvendigt og vigtigt at flere af disse emner bliver diskuteret af unge verden over, så der forbliver fokus på disse problemstillinger, da som sagt nogle af emner stadig er aktuelle i dag.

Fra lærer til lærer: Læs den!