Fagre nye himmel

Forfatter: Ines Geipel
 
Forlag: Gads Forlag 2023
 
Pris: 299,95 kroner
 
Kampen mellem øst og vest under den kolde krig foregik på mange måder. Det gjaldt om at vise at man var bedst på så mange områder som muligt.
 
Kampen om rummet var et af de store emner – og her var Sovjet dem der tog teten, men mistede den senere til amerikanerne.
 
Direkte kamp var der også. Ikke som krig men ofte i forbindelse med sportsbegivenheder.
Netop de to områder beskriver Ines Geipel i Fagre nye himmel
 
I begge lejre var doping ikke ukendt, men specielt østblokken var kendt for at udnytte denne mulighed til det yderste. Noget der, både i datiden, men også senere har været med til at ødelægge en række skæbner. Og specielt når det foregik uden ens eget vidende.
 
Et af ønskerne i Sovjet var at skabe det perfekte menneske. Noget der blev arbejdet på gennem fysiske og medicinske forsøg – helt fra 1920’erne.
 
De videre forsøg beskriver Geipel, med udgangspunkt i egne oplevelser, og hvad der senere er dukket op i arkiverne omkring disse forsøg.
 
Men lykkedes det så for østblokken? 
 
Både og. En del af de opgaver som man stillede sig selv 
blev løst – men ikke altid på en menneskelig forsvarlig måde. Noget der har været med til at plage Geipel frem til nutiden.
 
En lille kommentar, i forbindelse med denne anmeldelse, er at undertegnede kender en tidligere østtysker.
 
Da han blev spurgt til Ines Geipel var har ikke helt klar over hvem det var – selvom hun fem år før murens fald havde vundet guld ved OL, var hun allerede ved at blive skrevet ud af historien på grund af systemkritik. 
 
Det kunne gå hurtigt op og ned i øst.
 
Hvis du har lyst til at læse en personlig beretning fra Østeuropa under den kolde krig er Fagre nye himmel et godt bud