Danske sagnvæsener – et bestiarium

Forfattere: Kenneth Bøgh Andersen og Kristian Eskild Jensen

Pris: 259,95 kr.

Forlag: Gyldendal 2023.

I december er de overalt – nisserne, og andre overnaturlige væsener. Vi elsker at se Ringenes Herre og Harry Potter. Men det hele er jo opdigtet. For cirka 10 år siden gav det Frie Forskningsråd en bevilling til forskning i overnaturlige væsener på Bornholm – det var lige ved at koste rådet livet.

Men hvad end vi siger er de overnaturlige der tolv måneder om året. I hvert fald hvis vi kigger på tidligere undersøgelser, og her er Evald Tang Kristensens store værk på 3500 sider om Danske sagn en vigtig kilde.

Men hvem får man lige til at læse 3500 sider? Det er nok lettere med 180 – hvoraf cirka en tredjedel er illustrationer og teksten er meget kort.

Bestariet omhandler udelukkende danske sagnvæsener. Naturligvis er ikke alt hvad Tang Kristensen, og andre, har beskrevet taget med. Som indledning til hvert væsen er der et lille citat fra en der har oplevet væsenet.

Efterfølgende fortælles om hvordan det ser ud, hvad det gør og hvordan man skal beskytte sig. Siidst i hvert kapitel er der et lille råd om hvordan det er vigtigt at opføre sig hvis man skulle støde på væsenet.

Og bare for lige at sikre sig; der lever basilisker, trolde, nisser og mange andre overnaturlige væsener i Danmark.

Hvis man har lyst til at snakke om folketro – både før og nu, for den lever i bedste velgående viste forskningen, er her et godt bud på en bog at tage udgangspunkt i.