Pio – Flugten til Amerika

Forfatter: Anders Bo Rasmussen

Forlag: Lindhart og Ringhof 2023

Pris: 349,95 kr.

Louis Pios historie om det danske socialdemokrati og hans flugt til Amerika, betalt af politiet, er ofte set som om Pio kunne betales for at opgive sin kamp, og i stedet sendes til Amerika.

Rejsen til Amerika, og at den blev betalt af politiet – og andre der ønskede Pio langt væk, er der ikke noget nyt i. Hos nogen beskrevet som forræderi mod sine idealer.

At man ved at sende Pio til Amerika betød også at man ville undgå at han døde i myndighedernes varetægt – noget der helt bestemt ville have kunnet udløse oprør hos de danske arbejdere.

I Amerika var det muligt for Pio at udfolde en del af sine ideer – og ofte se dem falde fra hinanden igen. I første omgang at opbygge et samfund baseret på et (social)demokratisk idegrundlag. At få opbygget en større, og stærkere, amerikansk fagbevægelse. At arbejde sammen med Rockefeller om projekter med opkøb af land. Endeligt bliver Pios syn på ikke hvide amerikanere beskrevet – og her er der ikke meget fællesskabsfølelse at spore.

Synet på Pio er gennem tiden blevet mere nuanceret, men billedet af manden der kunne betales til at stikke af vil nok stå som billedet på Pio.

Hvis man ønsker at få et mere nuanceret på Louis Pio er denne bog et meget godt bud. På 300 sider, som er meget letlæste, formår Anders Bo Rasmussen at beskrive historien.

Hvis man er til historie om den tidlige socialdemokratiske, og politiske historie i det hele taget, er Pio – Flugten til Amerika, en af de bøger der bør læses.